- om ett framgångsrikt reklamkoncept. Och uppföljaren.

Alla som var gamla nog att anförtros fjärrkontrollen minns filmerna med den lille gitarrspelande mannen. Redan 1999 gjorde han entré, som en slags Roy Anderssonsk teletubby, iklädd blåa trikåer. I den första omgången filmer sjöng han också den där irriterande men faktiskt lite småroliga visan.

https://www.youtube.com/watch?v=B_6Zkz1BX_A

Succén var snart ett faktum. Ipren som tidigare setts som en nischprodukt tack vare sin dokumenterade effekt vid PMS-besvär tog i och med Iprenmannen-konceptet positionen som den intelligenta värktabletten. Från 1999 till 2009 ökade Iprens marknadsandel med 425 % och under de tre första åren som kampanjen gick ökade den spontana kännedomen om Ipren med över 500 %. Hissnande siffror. Här rekommenderar vi dig som läser att stanna upp och fundera ett slag; finns det något annat läkemedel som rönt samma framgång som en följd av ett nytänkande och inte så lite kreativt koncept?

Samarbetet med reklambyrån Garbergs, som tog fram Iprenmannen, avslutades förra året. Nu är Ipren tillbaka i en reklampaus nära dig. Utan svensk byrå vad vi kan förstå. Att toppa den lille blå mannen är förstås en diger utmaning, men i nya kampanjen försöker man inte ens. Det vi ser är en intetsägande film av global typ som berättar hur Ipren tas upp i kroppen. Kom ihåg att filmen ska konkurrera om uppmärksamheten med ICA-Stig och fåret Frank. Då behövs det mer än kärlekslöst filmmaterial utan koncepttanke. Den så viktiga reklamerinran lär få sig en törn – ingen kommer minnas den nya Iprenfilmen. Den gamla nynnar nog däremot folk fortfarande på då och då.

https://www.youtube.com/watch?v=3dPf2Q5rLCk

Det är sällan man kan lägga en ”före” och ”efter” intill varandra och jämföra. Intressant men också tråkigt att se att man begravt ett av de mest framgångsrika och kreativa koncepten i svensk reklamhistoria. Eller, det hade förstås inte varit lika jobbigt att se om man satsat och tagit fram ett nytt koncept med tanken att förvalta den fina position som man tog med hjälp av Iprenmannen. Nu sträcker man sig istället omedelbart efter fjärrkontrollen. Undrar vad de visar på Kanal lokal?

Och just det, är du nyfiken på att läsa mer om Iprenmannen och hur Ipren blev den intelligenta värktabletten rekommenderar vi Henric Lindqvists bok Att äga ett ord från 2010. I vår egen bok, Läkemedelsreklam – på gott och ont, finns också lite mer info om hur Läkemedelsverket och NBL reagerade på Iprenmannen-kampanjen. De blev inte jätteglada…

Förra året hände något; alla började prata om content marketing (innehållsmarknadsföring) och det förträffliga med densamma. Men idén att en kommersiell avsändare också kan skapa ett intressant innehåll är knappast ny, redan de gamla grekerna hade ju kundtidningar. Typ.

Vi på Relevans sysslar med content marketing så gott som varje dag. Vi fyller hemsidor med matnyttig information, vi intervjuar läkare och patienter, vi gör appar som oftast inte innehåller ett endaste ord om den produkt appen är knuten till men som är värdefull för patienten. Kortfattat kan man alltså säga att content marketing handlar om att vara bjussig, att skapa ett innehåll som betyder något för kunden. Rätt skött spiller detta över på dig och ditt varumärke. Du blir attraktiv och kommer att uppfattas som experten på just ditt område.

Vad är innehållsmarknadsföring?
- Marknadsföring med hjälp av värdefull, engagerande och relevant innehåll.
- Kanaloberoende, men klart lämpligt för digitala medier.
- Målet är att uppmuntra till köpbeslut samt att också påverka målgruppens beteende.
- Helt transparent och ärlig med avsändare och kommersiellt syfte.

Hur skapar man rätt innehåll?
I korthet handlar det om 5 frågeställningar, nämligen:
- Vem är målgruppen?
- Vad vill din målgrupp veta?
- Vad har du att erbjuda?
- När och var pratar du om din produkt?
- Vilken kanal passar bäst?

Sammanfattningsvis är det viktigaste att skapa ett intressant och relevant innehåll för dina mottagare, inte att lägga merparten av tiden på att diskutera kanaler. Är vi tillräckligt intressanta för våra målgrupper så blir vi också hittade.

Ny kund?
Sophia André Klingspor
+46 (0)734 32 08 03
sophia@relevans.net

Berth Lindén
+46 (0)734 32 08 01
berth@relevans.net
Kontakt
info@relevans.net
+46 (0)42 400 48 80
Järnvägsgatan 11
Helsingborg
Nyhetsbrev
Användarvillkor >>