Jinarc mässa

Under våren gick monterproduktionen varm på Relevans. Ett av uppdragen utspelade sig på ERA–EDTA 2018 i Köpenhamn, där vi designade Otukas monter för läkemedlet Jinarc®.

ADPKD (autosomal dominant polycystisk njursjukdom) är en sjukdom som leder till att vätskefyllda blåsor bildas i njurarna. Jinarc® bromsar utvecklingen av cystor samt bevarar njurfunktionen – vilket enligt manéret symboliseras genom en frodig trädgård i en njurformad glasburk.

På ERA–EDTA valde vi att förverkliga trädgården i montern. Här fick besökarna kliva in på en mjuk gräsmatta och mingla under en trädkrona. Vi placerade också ut objekt som blomkrukor och stubbar för att ytterligare förstärka upplevelsen. Det bjöds även på en traditionell trädgårdsfika i form av saft och kakor. Urtjusigt, tyckte både vi och Otsuka!
Gedea biotech

På Relevans samarbetar vi med såväl etablerade storföretag som innovativa startup-bolag. Gedea Biotech är ett av bolagen i den tidigare nämnda life science-inkubatorn SmiLe, vars nya behandling mot vaginala infektioner är ett projekt som ligger oss varmt om hjärtat. I skrivande stund utvecklas den första behandlingen som förväntas motverka både svamp i underlivet och bakteriell vaginos i Gedeas labb. Dessutom är den helt fri från antibiotika. Hurra, säger vi!

Två infektioner som kliar, smärtar och svider
En vaginal infektion kan orsakas av svamp eller bakterier – eller både och. Infektionerna leder till likartade symtom som kan göra besvären svåra att skilja på. Till och med den som drabbas ofta kan ha svårt att skilja en bakteriell vaginos från en svampinfektion och vice versa. Det har resulterat i att hela 67 % av all behandling mot svamp i underlivet är felaktig idag. Gedeas dubbelverkande behandling är därför intressant ur många aspekter.

På Relevans har vi haft nöjet att följa med på Gedeas resa och hjälpt till med förberedelserna inför kommande produktlansering. Här på byrån följer vi utvecklingen från en kommunikativ vinkel som gått från en identitetsbyggande workshop, via en uppdaterad hemsida och landat i ett nytt produktnamn. Idag heter behandlingen pHyph, ett namn som anspelar på både pH-värde och de elaka hyfer som orsakar en svampinfektion.

Vill du läsa mer om Gedea och bättra på dina kunskaper om vaginala infektioner? Spana in den nya hemsidan här!
Fyra bokstäver
Adhd-boken

Vår bok ”Fyra bokstäver – en bok för dig som fått en ADHD-diagnos som vuxen” har nominerats till Publishingpriset 2018! Boken är framtagen i samarbete med Shire Sweden AB.

”Fyra bokstäver” riktar sig till den som fått en ADHD-diagnos i vuxen ålder och är såväl formgiven som skriven med hänsyn till den som har koncentrationssvårigheter. Här möter läsaren två specialister som ger sin syn på diagnosen och sex personer som vet hur det känns att plötsligt få fyra bokstäver att förhålla sig till. Syftet med innehållet är att öka kunskapen om vuxen-ADHD, presentera likheter och igenkänning – samt dela med sig av handfasta tips som kan göra alla vardagens bestyr lite enklare.

Vi tackar ödmjukast för nomineringen och ser fram emot finalen den 7:e november. Håll tummarna för oss!

Tillsammans med vår kund Sobi och produktionsstudion Depiction kan vi nu stolt presentera en film om Peyronies sjukdom. Vi låter den tala för sig själv.

Ebba Fåhraeus

På Medicon Village i Lund ligger SmiLe Incubator, life science-inkubatorn med VD:n Ebba Fåhraeus i toppen. Ebba har varit egenföretagare, haft en mängd styrelseuppdrag och besitter erfarenheter från fler branscher än de flesta. På hennes CV trängs uppdrag inom snabbrörliga konsumentvaror, kommunikation, tung industri, IT – och även life science.


Berätta om SmiLe! 
– SmiLe är en företagsinkubator som hjälper entreprenörer och tidiga bolag att kommersialisera sina innovationer. I nuläget delar 25 bolag på våra lokaler, som arbetar med allt från medicinteknik och diagnostik till e-hälsa och food tech. Vi har ett tätt samarbete med Lunds Universitet och mycket av deras forskning hamnar som bolag här. Men vi har ingen exklusivitet – man är välkommen så länge man arbetar med en produkt eller tjänst som så småningom ska rekommenderas, förskrivas eller användas av vården. Andra krav är att din idé eller affärsmodell ska ha någon slags innovationshöjd, vara skalbar, samt att bolaget består av ett team. Vi vill stötta växande bolag, inte enskilda personer med ett annat heltidsjobb.

”Då passar man in i vår flora och SmiLe kan erbjuda kompetensen, nätverket och expertisen som kan stötta verksamheten.”

– Jämställdhet och mångfald faller sig naturligt på SmiLe; en tredjedel av våra grundare är kvinnor och vi har runt 15–25 olika nationaliteter här. Vi håller våra möten och skriver vårt material på engelska eftersom det alltid finns någon som inte pratar eller förstår svenska.  

På vilket sätt hjälper inkubatorn bolagen?
– Precis som på alla inkubatorer får man affärscoaching, i vårt fall av seniora coacher med bakgrund i industrin. Det gör att vi kan stötta på ett sätt som är anpassat efter vår bransch. I våra lokaler får bolagen tillgång till tio välutrustade labb med instrument för alla typer av analyser, vilket är helt unikt för Sverige. Ett annat viktigt dragplåster för många att komma hit är närheten till branschkollegor. Genom det kan bolagen på ett enkelt sätt hjälpa varandra. Vi genomförde en mätning i fjol som visade att hela 60 % av våra bolag köpte tjänster från någon annan i inkubatorn.

”Här slipper man ringa runt efter information – svaret finns förmodligen i fikarummet.”

– Vi gör mycket för att hjälpa företagen att närma sig varandra, från pubkvällar och fester till gemensamma frukostar med relevanta föreläsningar. Vidare ser vi gärna att man stannar hos oss även om man inte behöver mer coachning. Flera av våra alumni-bolag fortsätter använda lokalerna och delta på våra träffar. Om vi vill att bolagen ska lära av varandra kan vi inte slänga ut någon – då skulle alla som lärt sig någonting försvinna.

Varför heter ni SmiLe? 
– Jag gjorde ett litet arbete och fick igenom ett namnbyte när jag började här. Det gamla namnet var långt, krångligt och tråkigt. Dessutom sa folk ofta fel. Man kan inte ha ett varumärke som ingen kan uttala och ännu mindre komma ihåg. Därför är SmiLe jättebra! Men visst fanns det lite tveksamheter och vissa ifrågasatte om det var tillräckligt seriöst.

”Men seriositet är ingen bristvara i den här branschen – därför kändes det helt rätt med ett namn som får en att dra på smilbanden.”

– Idag får vi mycket uppskattning och beröm för namnet, vilket såklart är jätteroligt.

Vad driver dig?
– Jag tycker väldigt mycket om att göra affärer! Men i längden drivs jag nog av att identifiera vad som inte fungerar eller kan göras bättre. Jag går igång på att förändra och förbättra, och det gör man ju om man är lite missnöjd med saker och ting.

Hur vill du fortsätta förbättra och förändra SmiLe?
– Jag vill se en förbättrad finansieringsstruktur för alla inkubatorer i Sverige. Idag är vi väldigt kortsiktigt finansierade och det ställer till en del problem.

”Om Sverige vill bli världsbäst på innovation måste vi ha strukturer där aktörer kan arbeta långsiktigt.”

– För SmiLes egen del ska vi bli ännu bättre på social innovation och food tech, som vi arbetar allt mer med. Inom det sistnämna har både vi och samhället mer att lära – idag vet man ju att allt fler sjukdomar härstammar från tarmsystemet och påverkar förmågan att ta emot behandlingar. Det tycker jag är väldigt spännande och viktigt. 

Vad gör du på fritiden? 
– Jag älskar att rida, fast jag gör det inte på grund av tidsbrist. Men jag är tokig i Japan och samlar på allt från porslin till kimonos. Hemma har jag till och med en japansk trädgård, där jag gärna spenderar mina lediga stunder. Jag gör varken yoga eller mediterar – men jag rensar ogräs. Det har nog samma effekt på mig.

Namn: Ebba Fåhraeus
Yrke: VD på Smile
Bor: Villa i Bjärred 
Familj: Två vuxna barn och katten Celine 
Intressen: Rida, vandra och är tokig i Japan

Vårdmaktpodden

Många av oss går snart på sommarledighet, tid för både bokläsning och poddlyssning. Därför vill vi tipsa om vår absoluta favoritpodcast ”Vårdmaktpodden” och fem kloka, personliga och tankeväckande samtal. Så låt er inspireras i hängmattan, vi håller tummarna för en fortsatt klarblå sommarhimmel.


Avsnitt 31. Johan Eriksson - "Head of Specialists på Google, entreprenör, författare och flitigt engagerad föreläsare om ledarskap och innovation i och utanför sjukvården."

Avsnitt 26. Christian Unge - "Disputerad överläkare i internmedicin. Informell ledare, #metoo & akutsjukvården."

Avsnitt 24. Anders Lönnberg - "Ordförande för regeringens Life Science råd om huruvida kunskapsmonopolet tappar mark i sjukvården och om det finns 21 olika biologiska sanningar givet 21 kloka listor."

Avsnitt 19. Madeleine Liljegern - "Nya generationen AT-läkares perspektiv primum. Nyligen legitimerad läkare, doktorand i psykiatri och tidigare ordförande i Sveriges Yngre Läkarförening i Stockholm samt nuvarande projektledare för Mental Health Run."

Avsnitt 13. Märit Halmin - "Eldsjälen bakom läkaruppropet Magna. Om Märits nördiga intresse för kemi och medicin och att brinna för förändring, fragmentisering och subspecialiserad sjukvårdsorganisation som ofta ser patienten som problemet, om vad hon anser om värdebaserad vård och om att jobba i Yemen för läkare utan gränser."

http://vardmaktpodden.se

Underkategorier

HEMMA HOS RELEVANS
OM REKLAM
KUNDJOBB
ÖVRIGT
KUNSKAP
Ny kund?
Sophia André Klingspor
+46 (0)734 32 08 03
sophia@relevans.net

Berth Lindén
+46 (0)734 32 08 01
berth@relevans.net
Kontakt
info@relevans.net
+46 (0)42 400 48 80
Järnvägsgatan 11
Helsingborg
Nyhetsbrev
Användarvillkor >>