Läkarlänken

På Relevans har vi en länk där vi samlar verksamma läkare i den svenska sjukvården. Passande nog heter den just Läkarlänken. I samband med vår årliga trendspaning skickar vi ut ett frågeformulär där vår primära målgrupp får tycka till om kommunikation med fokus på läkemedel och hälsa. Undersökningen bygger på såväl åsikter som beteenden och redogör bl.a. för hur man vill ta emot budskap, var man söker information och vad som fattas i dagsläget.

I årets undersökning uppgav 90 % av de tillfrågade läkarna att de söker vårdrelaterad information på internet, faktiskt före både medicinska tidskrifter och litteratur. Samtidigt redogjorde undersökningen att 45 % alltid öppnar jobbrelaterad post och att majoriteten öppnar alla jobbrelaterade mail.

Vi fick också bekräftat att posthögen består av färre brev än tidigare. Det betyder att det är enkelt att sticka ut i brevlådan idag – här är intresset högt och konkurrensen lägre. Samtidigt är det en myt att läkare inte skulle använda internet i sin yrkesroll. Att kombinera sina budskap med fysiska utskick och digitala uppföljningar är därför att föredra.

Vill du ta del av hela vår läkarlänksundersökning? Samtliga frågor och svar finns med i årets trendpresentation – kontakta berth@relevans.net eller sophia@relevans.net för att boka ett möte!
influencer

Trygghetsrådet har siat om framtiden och pekar ut 10 yrken som de tror kommer bli självklara framöver. Robotpersonlighetsdesigner, vertikalodlare och DNA-coach är några. I denna kreativt namngivna skara hittar vi också oldfluencer, en influencer för seniorer, som är långt mer aktiva än tidigare både vad gäller det sociala och digitala – de lever dessutom allt längre. Därför kommer oldfluencers växa fram för att inspirera till en aktiv livsstil och testa produkter. Ett exempel är 80-åriga Lady Silver på Instagram, som har över 10 000 följare, i kanalbeskrivningen kan vi läsa ”80 never felt so good!”. Följ hennes vardag som fylls till bredden med yogapass, fotograferingar och shoppingrundor.
Läkemedelsbolag i USA inleder allt fler samarbeten med influencers för att marknadsföra sina produkter. Instagrams och Facebooks stigande popularitet ger stora möjligheter för att nå ut till potentiella patienter.

I flödena hittar du inte bara bilder på gulliga katter, soldränkta stränder och piffiga middagar i perfekt motljus. Nu fylls sociala medier med reklam för bröstimplantat, botox, insulinpumpar och psoriasismedel. I Sverige är denna typ av marknadsföring både otänkbar och otillåten, i USA finns riktlinjer. Tyvärr verkar de inte räcka till.

Marknadsföringen väcker en mängd frågor och etiska överväganden. Dessutom är det svårt att kontrollera vad som skrivs i samband med inläggen och vilka som är skrivna helt spontant eller som är betalda. För att avgöra detta krävs en enorm kontrollapparat, amerikanska myndigheter skulle behöva sålla igenom miljontals inlägg. Eftersom det finns en risk för patientskador – viktiga uppgifter kan saknas i samband med ett inlägg – så är det dock högaktuellt att hitta ett sätt att se till att reglerna efterlevs.

I Sverige finns ingen direkt motsvarighet till dessa influencers, men däremot flera som skriver om hälsa och olika typer av sjukdomar. Gränsdragningsproblematiken finns även här, men har inte samma magnitud och bakgrund.

influencer
Exempel på inlägg från Louise Roe, som lever med psoriasis. Den som klickar på länken kommer direkt till en sida för läkemedlet Otezla.
Lacoste

På Relevans slår våra reklamhjärtan lite extra för genomtänkta samarbeten och smarta idéer. Ett lysande exempel på ett sådant tillfälle var när Lacoste och IUCN:s Save Our Species-program gav ut tröjor i syfte att uppmärksamma utrotningshotade djurarter. I den begränsade upplagan fick den klassiska krokodilloggan ge plats för 10 andra djur, bland annat sumatratigrar och javanoshörningar. Kollektionen bestod av 1775 tröjor, vilket motsvarar antalet nu levande exemplar av arterna. Uppenbarligen uppskattade målgruppen samarbetet lika mycket som vi – tröjorna släpptes efter Paris Fashion Week och sålde slut på några timmar.
Trendspaning

Vi har finkammat sökmotorer, nagelfarit nyhetsmagasin, lusläst rapporter, dokument och studier. Och inte minst spenderat många timmar med att reflektera över dåtid, nutid och framför allt framtid. Allt kokar ner till vår årliga trendpresentation som vi mer än allt annat vill presentera för våra kunder. Det är såklart inget krav att du är kund hos oss, det räcker att du är nyfiken.

Vill du få en uppdatering om vartåt det barkar för digital marknadsföring, AI, beteenden på nätet, content marketing och mycket mer, kontakta Sophia eller Berth för att boka in en presentation.

Sophia André Klingspor
sophia@relevans.net

Berth Lindén
berth@relevans.net
DNA

Deoxiribonukleinsyra-marknadsföring, smaka på det ordet. Bara ett krångligare sätt att säga DNA-marknadsföring, som tros bli en ny gren inom personlig marknadsföring.

I takt med att allt fler släktforskar och upptäcker sitt ursprung genom att analysera sitt DNA, hänger företag på och anpassar innehåll och marknadsföring därefter.

Ancestry och MyHeritage är två släktforskningsföretag som erbjuder DNA-analyser – och de är ofantligt populära. Mycket tack vare de nu ganska överkomliga priserna. Nu har Ancestry och Spotify slagit sina kloka algoritmer ihop – och voilà – du kan få en spellista skräddarsydd efter ditt DNA. Kanske upptäcker du en inneboende musiksmak som känns helrätt. Eller så får bara du ett extra bra argument när du vill försvara dina nuvarande listor: ”- Nej, jag tänker inte byta låt. Denna musik passar faktiskt mina gener bäst”.

Om man siar om framtiden så kan man tänka att allt fler företag och tjänster drar nytta av miljontals personers DNA-uppgifter. Mat och träning är andra områden där genanalyser kommer att spela stor roll. Vad sägs om ultrapersonifierad diet baserad på din genetiska profil? Det är på gång. Det verkar finnas en genväg till allt.

Underkategorier

HEMMA HOS RELEVANS
OM REKLAM
KUNDJOBB
ÖVRIGT
KUNSKAP
Ny kund?
Sophia André Klingspor
+46 (0)734 32 08 03
sophia@relevans.net

Berth Lindén
+46 (0)734 32 08 01
berth@relevans.net
Kontakt
info@relevans.net
+46 (0)42 400 48 80
Järnvägsgatan 11
Helsingborg
Nyhetsbrev
Användarvillkor >>