Att få astmatiker att testa sig – en digital kampanj från GSK Norge

Astmatest


Många med astma tror att den är under kontroll – trots att de har symtom. Genom att lära sig mer om sin astmakontroll så ökar sannolikheten för att man går till vården för ytterligare kontroll och bättre behandling. GSK har ett webb-baserat test för astmatiker som ringar in problematiken. Som ett led att öka antalet genomförda tester har vi tillsammans med GSK genomfört en digital annonskampanj på Facebook och Instagram.

Konceptet kallar vi ”Positiv varning”. Det som kan upplevas som positivt kan vara motsatsen för astmatiker, t.ex. en gullig katt – eftersom astma kan utlösas av allergi.

Sedan kampanjen rullade igång i början av juli har över 8000 besökt kampanjsidan astmatest.no och över hälften har klickat vidare sig till testet. Kjempegreit, om vi får säga det själva.

En dag med Vikingasjukan

En dag med Vikingasjukan

Internt kallar vi dem “lergubbefilmerna”, för de har nämligen blivit två. Den första har ni förhoppningsvis sett, som handlar om Peyronies sjukdom. Nu har vi tagit fram en film om Dupuytrens sjukdom, som också kallas ”Vikingasjukan”. Sjukdomen gör att fingrarna blir krokiga och böjer sig in mot handflatorna. Vad innebär det för någon som drabbas? Se själva. Precis som i Peyronies-filmen så står Depiction för animeringen.

Immedica med ny webb-skrud

Immedica


Immedica, som tidigare hette Medical Need, är ett Stockholmsbaserat läkemedelsföretag med fokus på sällsynta sjukdomar och nischad specialistvård. I samband med namnbytet ville Immedica passa på att uppdatera sin hemsida, både vad gäller grafik och uttryckssätt.

Den nya sidan har en dynamisk grafik – mer bestämt s.k. ”parallax scrolling” – vilket betyder att det rör lite på sig här och där. Något som fortfarande är ganska ovanligt på läkemedelsbolagens hemsidor.

Ta en titt: immedica.com

En tillbakablick på Almedalsveckan

Visby


Innan höstrusket tar över (och vi glömmer att sommaren faktiskt finns) passar vi på att blicka tillbaka till tiden innan semestern. Närmare bestämt till Almedalen 2019, där årets Relevans-styrka bestod av en rutinerad projektledare och två förstagångsbesökande copywriters.

Det tog inte många minuter innanför murarna innan vi konstaterade att nystrukna skjortor och blusar i samtliga nyanser av blått var veckans populäraste plagg. Eller, åtminstone med undantag för alla regnjackor och give away-ponchos som åkte fram med jämna mellanrum. Men under vistelsen bevakade vi inte bara rådande klädkoder – vi lyckades också beta av ett och annat tangentbordsknackande jobb, se en fotbollsmatch som fick oss att (kanske för första gången) förstå känslostormarna som en inbiten supporter genomlider, lyssna till partiledartal och låta ett och annat rosévinsglas slinka ner. Fast högst på agendan stod naturligtvis att ta del av så många seminarier som möjligt.

Trots att årets stora snackis var miljö- och klimatfrågor är svensk hälso- och sjukvård fortfarande ett av Almedalens mer dominerande ämnen. Det ger oss på Relevans en möjlighet att inspireras av samtal och ta del av tips som kan gynna såväl oss som våra kunder. Tack vare det breda utbudet på hälsorelaterade seminarier kunde vi också fylla på våra kunskapskonton. Visste du till exempel att sjukdomen hyperhidros, överdriven svettning, drabbar ca 300 000 personer i Sverige?

Silence is gold
En morgon tog vi del av Accentures frukostföreläsning om digitala trender. Här påpekades bland annat vikten av personlig kommunikation, att inte underskatta kraften i en folksamling och att varumärken vinner på att våga stå upp för någonting.

Visby 2

En annan rekommendation vi kan skriva under på var att silence is gold. Under 2018 fick konsumenterna ett uppvaknande kring digitaliseringens negativa konsekvenser för vårt psykiska mående, vilket resulterade i att Apple och Google införde tjänster som skulle hjälpa oss att minska vår skärmtid. Detta har i sin tur lett till ett nytt beteende där vi väljer bort varumärken som uppfattas tjatiga, skriker efter vår uppmärksamhet eller säger för mycket vid fel tillfälle.

”Det får inte bara bli prat”
Precis som majoriteten av alla ö-besökare från life science-sfären höll vi främst till i Dagens Medicins byggnad. Här fick röster från alla perspektiv bli hörda – i paneldebatterna på scenen möttes såväl vårdpersonal och patienter som politiker och personer från läkemedelsindustrin. 

Visby 3


Här diskuterades allt från potentiella lösningar på bristen av en fast vårdkontakt, den svåra övergången från barnkliniker till vuxenvården och hur patienten kan bli mer involverad i sin behandling. Ett patientcitat som fastnade var påminnelsen om att ”Vi har ett helt liv som ska fungera utanför sjukdomen”. Ett annat var följande av Emma Skoglund, patientrepresentant från Ung Cancer, som belyste vikten av resultat för dagens patienter:

”Men när vi pratar om patientsamverkan och patientdelaktighet kan jag inte låta bli att ställa frågan: Är det på riktigt? Eller pratar vi bara för att det ska låta bra?”

Huruvida alla samtal, åsiktsutbyten och handskakningar i Visby leder till någonting konkret återstår att se. Vår Relevans-trupp lämnade åtminstone Gotland med nya perspektiv, tankar och idéer som vi ser fram emot att förverkliga under hösten.

Från fallskärmar till miljarddeals – möt professor Carl Borrebaeck

Carl Borrebaeck

Vi pratar inte om fallskärmsavtal, utan om riktiga fallskärmar. När Carl Borrebaeck gjorde lumpen var det som fallskärmsjägare. När tjänstgöringen var slut påbörjades studierna i molekylär immunologi, samtidigt ägnade han sig åt att sälja fallskärmar på löpande band. För var sjätte såld fallskärm fick han den sjunde gratis. Här väcktes ett intresse för affärer. Och många affärer har det blivit, Carl Borrebaeck har varit med och startat 6 bolag.
 
- Det roliga började 2005, när vi startade vårt cancercenter CREATE Health. Vi hade idén om ’personalized medicine’, som det pratas väldigt mycket om i dag. Jag och 6 andra professorer ansökte om pengar till ett projekt och drog in totalt 55 miljoner i konkurrens med 114 andra. Totalt har det blivit mer än 200 miljoner bara till centrat. Sedan dess har vi utvecklat flera läkemedelskandidater. Alligator är ett exempel på det. 2015 gjorde Alligator Sveriges största deal någonsin för en singelmolekyl, som licensierades av Johnson & Johnson för 710 miljoner dollar. Nästa år firar CREATE Health 15-årsjubileum. Det är det mest framgångsrika som vi gjort. Sen har vi SenzaGen, som är minstingen, men ett favoritbolag.
 
Berätta om SenzaGen
- Vi har tagit fram en cellinje som gör att vi kan se hur immunsystemet reagerar på kemikalier, på ett väldigt prediktivt sätt.
 
SenzaGen kan idag redan ersätta djurförsök inom t.ex. kosmetikaindustrin. Men det handlar om mer än så.
 
- Potentialen är otrolig. Vi öppnar upp en enorm marknad. Kosmetika är den lilla marknaden. Vi kör pharma, vi kör med-tech, kemikalieindustrin. Det kan bli hur stort som helst. Bolaget är idag värt 500 miljoner kronor.
 
Var har ni mer på gång?
- En grej inom e-hälsa, PainDrainer. Det är en molnbaserad webbapplikation som bygger på AI och riktar sig till kroniska smärtpatienter.
 
Hur fungerar PainDrainer?
- Problemet i dag för de som lider av kronisk smärta, i t.ex. ländrygg, nacke, skuldror, är att de inte vet vad som är deras pain triggers. Vi har byggt en applikation där du får fylla i vad du gör under en dag, dina sysslor samt din smärta. Efter 8–10 dagar kan du få 2 olika resultat. Det ena är en prognos som hjälper dig i din planering. Om du t.ex. ska gå på bröllop om två dagar, där du behöver vara så smärtfri som möjligt. Då får du ett förslag som är baserat på dina egna patientspecifika data som säger hur mycket du kan träna, hur mycket hushållsarbete du kan göra osv. Det andra är att man kan analysera smärtan väldigt lätt och illustrera hur den ser ut. En användare av appen berättade att hon inte förstod varför hon hade så ont just under måndagen och tisdagen. Då kunde hon se i appen att hon hade jobbat för mycket i just trädgården. Nästa steg är att visa klinisk evidens i större studier, så vi har fyra kliniska prövningar pågående, 3 i USA och 1 här i Sverige.
 
Vad är det som driver dig?
- Jag får en fullständigt euforisk känsla när jag tänker på att det jag har jobbat med på labb, dag och natt i 5-6 år, plötsligt kan komma till nytta för någon. Exempelvis en cancerbehandling som förlänger livet med några år. Förutom det så tycker jag att det är roligt. Man hinner med det man tycker är kul. Hade jag inte tyckt det var kul så hade jag inte gjort det.
 
”Medicon Village, hade det legat i Stockholm så hade det varit en nationell angelägenhet, här blir det en regional kuriositet för huvudstaden.”
 
Vad krävs för att driva den här typen av bolag, förutom bra människor?
- Det krävs sense of urgency, det brukar jag understryka. Jag kommer att tänka på min gode vän Gregory Winter, som fick Nobelpriset 2018. Han var ju här på Medicon Village och höll en föreläsning. Hans företag köptes av Astra Zeneca för över 1 miljard pund. Han menar: "If you don't do it today, somebody else will do it". Det låter lite stressigt. Men det är så otroligt viktigt. Likaså time to market är väldigt viktigt, att få ut produkten. Annars kommer någon annan göra det. Oavsett hur smart man är, vilka idéer man har. Om man inte gör det själv så kommer någon annan göra det. Det är bara så.
 
Hur ser du på Medicon Village?
- Medicon Village, hade det legat i Stockholm så hade det varit en nationell angelägenhet, här blir det en regional kuriositet för huvudstaden. Men det är extremt framgångsrikt. 1900 anställda, över 100 bolag. Att starta ett bolag här, är hur enkelt som helst. Du har business advisors, du har SMILE inkubatorn. Delvis kapital. Du har patentbyrån, som sitter här. Allt finns här. Hade det här funnits i Stockholm så skulle staten säkert gått in med miljoner. Allting här är skapat av Medicon Village själva med Mats Paulssons stora stöd.
 
 
Namn: Carl Borrebaeck
Yrke: Bolagsbyggare, styrelseordförande och professor vid institutionen för immunteknologi
Bor: Lund
Familj: Fru och tre vuxna barn
Gör på fritiden: Seglar, åker skidor och kör bankörning med Porsche GT3.

Nya resultat från Läkarlänken 2019

Läkarlänken

På Relevans har vi en länk där vi samlar verksamma läkare i den svenska sjukvården. Passande nog heter den just Läkarlänken. I samband med vår årliga trendspaning skickar vi ut ett frågeformulär där vår primära målgrupp får tycka till om kommunikation med fokus på läkemedel och hälsa. Undersökningen bygger på såväl åsikter som beteenden och redogör bl.a. för hur man vill ta emot budskap, var man söker information och vad som fattas i dagsläget.I årets undersökning uppgav 90 % av de tillfrågade läkarna att de söker vårdrelaterad information på internet, faktiskt före både medicinska tidskrifter och litteratur. Samtidigt redogjorde undersökningen att 45 % alltid öppnar jobbrelaterad post och att majoriteten öppnar alla jobbrelaterade mail.

Vi fick också bekräftat att posthögen består av färre brev än tidigare. Det betyder att det är enkelt att sticka ut i brevlådan idag – här är intresset högt och konkurrensen lägre. Samtidigt är det en myt att läkare inte skulle använda internet i sin yrkesroll. Att kombinera sina budskap med fysiska utskick och digitala uppföljningar är därför att föredra.

Vill du ta del av hela vår läkarlänksundersökning? Samtliga frågor och svar finns med i årets trendpresentation – kontakta berth@relevans.net eller sophia@relevans.net för att boka ett möte!