Från fallskärmar till miljarddeals – möt professor Carl Borrebaeck

Carl Borrebaeck

Vi pratar inte om fallskärmsavtal, utan om riktiga fallskärmar. När Carl Borrebaeck gjorde lumpen var det som fallskärmsjägare. När tjänstgöringen var slut påbörjades studierna i molekylär immunologi, samtidigt ägnade han sig åt att sälja fallskärmar på löpande band. För var sjätte såld fallskärm fick han den sjunde gratis. Här väcktes ett intresse för affärer. Och många affärer har det blivit, Carl Borrebaeck har varit med och startat 6 bolag.

 
- Det roliga började 2005, när vi startade vårt cancercenter CREATE Health. Vi hade idén om ’personalized medicine’, som det pratas väldigt mycket om i dag. Jag och 6 andra professorer ansökte om pengar till ett projekt och drog in totalt 55 miljoner i konkurrens med 114 andra. Totalt har det blivit mer än 200 miljoner bara till centrat. Sedan dess har vi utvecklat flera läkemedelskandidater. Alligator är ett exempel på det. 2015 gjorde Alligator Sveriges största deal någonsin för en singelmolekyl, som licensierades av Johnson & Johnson för 710 miljoner dollar. Nästa år firar CREATE Health 15-årsjubileum. Det är det mest framgångsrika som vi gjort. Sen har vi SenzaGen, som är minstingen, men ett favoritbolag.
 
Berätta om SenzaGen
- Vi har tagit fram en cellinje som gör att vi kan se hur immunsystemet reagerar på kemikalier, på ett väldigt prediktivt sätt.
 
SenzaGen kan idag redan ersätta djurförsök inom t.ex. kosmetikaindustrin. Men det handlar om mer än så.
 
- Potentialen är otrolig. Vi öppnar upp en enorm marknad. Kosmetika är den lilla marknaden. Vi kör pharma, vi kör med-tech, kemikalieindustrin. Det kan bli hur stort som helst. Bolaget är idag värt 500 miljoner kronor.
 
Var har ni mer på gång?
- En grej inom e-hälsa, PainDrainer. Det är en molnbaserad webbapplikation som bygger på AI och riktar sig till kroniska smärtpatienter.
 
Hur fungerar PainDrainer?
- Problemet i dag för de som lider av kronisk smärta, i t.ex. ländrygg, nacke, skuldror, är att de inte vet vad som är deras pain triggers. Vi har byggt en applikation där du får fylla i vad du gör under en dag, dina sysslor samt din smärta. Efter 8–10 dagar kan du få 2 olika resultat. Det ena är en prognos som hjälper dig i din planering. Om du t.ex. ska gå på bröllop om två dagar, där du behöver vara så smärtfri som möjligt. Då får du ett förslag som är baserat på dina egna patientspecifika data som säger hur mycket du kan träna, hur mycket hushållsarbete du kan göra osv. Det andra är att man kan analysera smärtan väldigt lätt och illustrera hur den ser ut. En användare av appen berättade att hon inte förstod varför hon hade så ont just under måndagen och tisdagen. Då kunde hon se i appen att hon hade jobbat för mycket i just trädgården. Nästa steg är att visa klinisk evidens i större studier, så vi har fyra kliniska prövningar pågående, 3 i USA och 1 här i Sverige.
 
Vad är det som driver dig?
- Jag får en fullständigt euforisk känsla när jag tänker på att det jag har jobbat med på labb, dag och natt i 5-6 år, plötsligt kan komma till nytta för någon. Exempelvis en cancerbehandling som förlänger livet med några år. Förutom det så tycker jag att det är roligt. Man hinner med det man tycker är kul. Hade jag inte tyckt det var kul så hade jag inte gjort det.
 
”Medicon Village, hade det legat i Stockholm så hade det varit en nationell angelägenhet, här blir det en regional kuriositet för huvudstaden.”
 
Vad krävs för att driva den här typen av bolag, förutom bra människor?
- Det krävs sense of urgency, det brukar jag understryka. Jag kommer att tänka på min gode vän Gregory Winter, som fick Nobelpriset 2018. Han var ju här på Medicon Village och höll en föreläsning. Hans företag köptes av Astra Zeneca för över 1 miljard pund. Han menar: "If you don't do it today, somebody else will do it". Det låter lite stressigt. Men det är så otroligt viktigt. Likaså time to market är väldigt viktigt, att få ut produkten. Annars kommer någon annan göra det. Oavsett hur smart man är, vilka idéer man har. Om man inte gör det själv så kommer någon annan göra det. Det är bara så.
 
Hur ser du på Medicon Village?
- Medicon Village, hade det legat i Stockholm så hade det varit en nationell angelägenhet, här blir det en regional kuriositet för huvudstaden. Men det är extremt framgångsrikt. 1900 anställda, över 100 bolag. Att starta ett bolag här, är hur enkelt som helst. Du har business advisors, du har SMILE inkubatorn. Delvis kapital. Du har patentbyrån, som sitter här. Allt finns här. Hade det här funnits i Stockholm så skulle staten säkert gått in med miljoner. Allting här är skapat av Medicon Village själva med Mats Paulssons stora stöd.
 
 
Namn: Carl Borrebaeck
Yrke: Bolagsbyggare, styrelseordförande och professor vid institutionen för immunteknologi
Bor: Lund
Familj: Fru och tre vuxna barn
Gör på fritiden: Seglar, åker skidor och kör bankörning med Porsche GT3.

Nya resultat från Läkarlänken 2019

Läkarlänken

På Relevans har vi en länk där vi samlar verksamma läkare i den svenska sjukvården. Passande nog heter den just Läkarlänken. I samband med vår årliga trendspaning skickar vi ut ett frågeformulär där vår primära målgrupp får tycka till om kommunikation med fokus på läkemedel och hälsa. Undersökningen bygger på såväl åsikter som beteenden och redogör bl.a. för hur man vill ta emot budskap, var man söker information och vad som fattas i dagsläget.I årets undersökning uppgav 90 % av de tillfrågade läkarna att de söker vårdrelaterad information på internet, faktiskt före både medicinska tidskrifter och litteratur. Samtidigt redogjorde undersökningen att 45 % alltid öppnar jobbrelaterad post och att majoriteten öppnar alla jobbrelaterade mail.

Vi fick också bekräftat att posthögen består av färre brev än tidigare. Det betyder att det är enkelt att sticka ut i brevlådan idag – här är intresset högt och konkurrensen lägre. Samtidigt är det en myt att läkare inte skulle använda internet i sin yrkesroll. Att kombinera sina budskap med fysiska utskick och digitala uppföljningar är därför att föredra.

Vill du ta del av hela vår läkarlänksundersökning? Samtliga frågor och svar finns med i årets trendpresentation – kontakta berth@relevans.net eller sophia@relevans.net för att boka ett möte!

Oldfluencer – nytt framtidsyrke

influencer

Trygghetsrådet har siat om framtiden och pekar ut 10 yrken som de tror kommer bli självklara framöver. Robotpersonlighetsdesigner, vertikalodlare och DNA-coach är några. I denna kreativt namngivna skara hittar vi också oldfluencer, en influencer för seniorer, som är långt mer aktiva än tidigare både vad gäller det sociala och digitala – de lever dessutom allt längre. Därför kommer oldfluencers växa fram för att inspirera till en aktiv livsstil och testa produkter. Ett exempel är 80-åriga Lady Silver på Instagram, som har över 10 000 följare, i kanalbeskrivningen kan vi läsa ”80 never felt so good!”. Följ hennes vardag som fylls till bredden med yogapass, fotograferingar och shoppingrundor.

Influencers för läkemedel på uppgång i USA

Läkemedelsbolag i USA inleder allt fler samarbeten med influencers för att marknadsföra sina produkter. Instagrams och Facebooks stigande popularitet ger stora möjligheter för att nå ut till potentiella patienter.

I flödena hittar du inte bara bilder på gulliga katter, soldränkta stränder och piffiga middagar i perfekt motljus. Nu fylls sociala medier med reklam för bröstimplantat, botox, insulinpumpar och psoriasismedel. I Sverige är denna typ av marknadsföring både otänkbar och otillåten, i USA finns riktlinjer. Tyvärr verkar de inte räcka till.

Marknadsföringen väcker en mängd frågor och etiska överväganden. Dessutom är det svårt att kontrollera vad som skrivs i samband med inläggen och vilka som är skrivna helt spontant eller som är betalda. För att avgöra detta krävs en enorm kontrollapparat, amerikanska myndigheter skulle behöva sålla igenom miljontals inlägg. Eftersom det finns en risk för patientskador – viktiga uppgifter kan saknas i samband med ett inlägg – så är det dock högaktuellt att hitta ett sätt att se till att reglerna efterlevs.

I Sverige finns ingen direkt motsvarighet till dessa influencers, men däremot flera som skriver om hälsa och olika typer av sjukdomar. Gränsdragningsproblematiken finns även här, men har inte samma magnitud och bakgrund.

influencer
Exempel på inlägg från Louise Roe, som lever med psoriasis. Den som klickar på länken kommer direkt till en sida för läkemedlet Otezla.

Lacostekrokodilen gör plats för utrotningshotade djurarter

Lacoste

På Relevans slår våra reklamhjärtan lite extra för genomtänkta samarbeten och smarta idéer. Ett lysande exempel på ett sådant tillfälle var när Lacoste och IUCN:s Save Our Species-program gav ut tröjor i syfte att uppmärksamma utrotningshotade djurarter. I den begränsade upplagan fick den klassiska krokodilloggan ge plats för 10 andra djur, bland annat sumatratigrar och javanoshörningar. Kollektionen bestod av 1775 tröjor, vilket motsvarar antalet nu levande exemplar av arterna. Uppenbarligen uppskattade målgruppen samarbetet lika mycket som vi – tröjorna släpptes efter Paris Fashion Week och sålde slut på några timmar.

Snart är den här – Relevans nya trendspaning

Trendspaning

Vi har finkammat sökmotorer, nagelfarit nyhetsmagasin, lusläst rapporter, dokument och studier. Och inte minst spenderat många timmar med att reflektera över dåtid, nutid och framför allt framtid. Allt kokar ner till vår årliga trendpresentation som vi mer än allt annat vill presentera för våra kunder. Det är såklart inget krav att du är kund hos oss, det räcker att du är nyfiken.

Vill du få en uppdatering om vartåt det barkar för digital marknadsföring, AI, beteenden på nätet, content marketing och mycket mer, kontakta Sophia eller Berth för att boka in en presentation.

Sophia André Klingspor
sophia@relevans.net

Berth Lindén
berth@relevans.net